blogHere – блогът на виртуална библиотека Nowhere » Кино


12.7.2010

Фрактура в сценария

Filed under: За живота, Кино — clover @ 15:50

Current Mood:Bored emoticon Bored & Confused emoticon Confused & Sad emoticon Sad

CSI / FractureЩе ви разкажа един филм, който скоро гледах, по начина, по който трябваше да се развият нещата.
Богатият инженер Тед Крофърд (какъв точно инженер не се разбира много от филма, но не е и важно – важното е, че е дърт и богат, както и гениален, запомнете гениален. На фона на тъпите полицаи, тъпия прокурор и тъпите криминалисти, героят наистина изгледа гениален) си тръгва рано от работа с невероятния си автомобил (много скъп, двигателя звучи все едно е от Формула 1; комплексарщина?!) един обикновен ден. Минава през хотел, където вижда (подразбираме, че не е за първи път) жена си Дженифър Крофърд (поне 30 години по-млада от него; комплексарщина?!) и непознат (за нас) мъж, които се забавляват в басейна. Двамата любовници се наричат един друг „г-н Смит” и „г-жа Смит”. Прецаканият съпруг звъни по телефона в полицията и търси лейтенант Нънали. Обясняват му, че последният застъпва в 21 ч. Камерата показва как Крофърд влиза в хотела и с подправена карта се промъква в апартамента на любовниците.
В следващата сцена той вече е у дома си, а жена му се прибира. Сумрак. Кратък разговор. Мъжът вади пистолет, обяснява й, че знае за изневярата и я застрелва в лицето, след което стреля във въздуха над вратата, за да прогони насочилите се към къщата градинари.
На мястото на инцидента довтасват SWAT поради съмнения за отвличане или терористично нападение. Появява се и мъжът от хотела. Оказва се, че това е лейтенант Нънали. След разговор по телефона със заподозрения съпруг, полицаят влиза в къщата. Виждаме сцена, в която двамата са сами на местопрестъплението и оставят оръжията си настрани, за да говорят. Когато забелязва снимките по стените и жертвата, полицаят осъзнава коя е тя. Хвърля се върху нея, за да разбере дали е още жива. Зад гърба му съпругът-убиец съвсем хладнокръвно разказва как е застрелял жена си в лицето и полицаят го напада. Притеклите се на помощ специални сили разтървават двамата. Следва записване на самопризнания, разпити, на които полицейският инспектор присъства, оръжието на съпруга е иззето и т.н. Прокуратурата е щастлива – имаме извършител, самопризнание, оръжието на убийството. Обаче:
В хода на филма се оказва, че оръжието не е използвано никога, гилзите са чисти и не са изстреляни с него, а съпругът се отказва от самопризнанията си и твърди, че полицаят, когото публично разобличава като любовник на жена си, ги е измъкнал с насилие и натиск. И случаят пропада. А единственият свидетел – Дженифър Крофърд е в болница в кома със сериозни мозъчни поражения и едва ли някога ще се завърне, за да проговори.

(more…)

Тази публикация е разглеждана 9707 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

25.3.2010

Какво ни очаква през 2010-а: филми

Filed under: За живота, Кино — clover @ 17:06

Current Mood:

How to Train Your Dragon (Как да си дресираш дракон)

Предстояща анимация на DreamWorks за млад викинг – ловец на дракони, който изведнъж се оказва собственик на бебе-дракон. Едва ли всичко се изчерпва с опърлени вежди и мирис на изгоряла коса … :) С гласовете на Джерърд Бътлър, Америка Ферера (позната на повечето от нас като грозната Бети) и добродушния дебеланко Джона Хил. В истинско 3D и IMAX 3D.
Предстояща премиера на 26 март. Още информация на http://www.howtotrainyourdragon.com/

Predators

По идея на Робърт Родригес и Майкъл Финч. Идеята се появила още в началото на деветдесетте, но след слабия успех на „Хищника 2” се отказали. Сега Родригес е сценарист и продуцент. Участват Ейдриън Броуди, Алис Брага, Дани Трехо, Лорънс Фишбърн. Концепцията за расата от ловци, обикалящи вселената в търсене на плячка е запазена, но този път екип изследователи попада на планетата, от която произхождат те. За да оцелеят е необходима не само огромна огнева мощ, но и много, много находчивост и готовност да поемеш риск, защото от предишните филми сме запомнили едно: с предатора шега не бива! Предстояща премиера на 9.07.2010. Още информация на сайта на филма http://www.predators-movie.com/
(more…)

Тази публикация е разглеждана 4785 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

2.3.2010

Какво ни донесе 2009-а година

Filed under: Кино, Музика — clover @ 16:48

Watchmen 2009Knowing – за съжаление филмът се оказа голямо разочарование. Въпреки доброто начало и впечатляващите ефекти, решенията Deus Ex Machina не струват. Много харесвам Никълъс Кейдж, както и историите за извънземни, края на света и т.н. обаче в този случай прекрасната идея е опропастена типично по холивудски.
Цялото кино ревю на Knowing вижте тук

Стартрек ХІ (Startrek) – J. J. Abrams сътвори поредното си визуално пиршество. Началото на историята в недалечното бъдеще, Джеймс Тайбириъс Кърк прави първите си стъпки в звездната флота, среща се със Спок, Скоти, Чеков, Сулу, трупа опит, екипаж, стреля и се бие с лошите и поставя съвсем ново начало на историята в Стартрек вселената. Пътуването във времето, което среща възрастния Спок с младежа Спок, изправя приятелството между хора и вулканци пред изпитание, среща двата народа с неочакван враг и дава възможност за безброй посоки на развитие на историята оттук нататък. Изненадващ номер от страна на сценаристите, които току виж в следващия епизод обявят, че капитан Пикар въобще не се е раждал, ференгите и ромуланците са първи приятели с хората, а боргите са миролюбива раса, посветила се на развитие на технологиите и подобряване на условията на живот в собствената си галактика. Въобще започна една малка културна каша и през 2011, когато се очаква следващия филм от поредицата, вероятно ще бъдем (не)приятно изненадани какво ще се случи.
(more…)

Тази публикация е разглеждана 3582 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

26.2.2009

Какво ни очаква през 2009 – част ІІ

Filed under: Кино, Музика — clover @ 14:14

Current Mood:Playful emoticon Playful

Race To Witch Mountain

13 Март – Race to Witch Mountain – отново римейк, този път на филм от 1975 г. – Бягство в Вещерската планина (Escape to Witch Mountain). Дуейн Скалата Джонсън, Кристин Лейкин (позната ни от телевизионната комедия Стъпка по стъпка и Game Plan) и Карла Гуино (Watchmen) ще се мъчат да вдъхнат нов живот на фантастичната приказка от 75-а. Две деца със свръхестествени способности трябва да достигнат до Witch Mountain. В предишната версия бягат от богаташ, който се опитва да ги използва в своя полза, за да трупа още повече пари. В съвременната – от тайна организация вероятно със същите цели. Надяваме се на интересна фантастична комедия, която да става за неделя следобед; евентуално за кино, но не по време на премиерата. Филмчето е на Дисни. Обикновено Дисни не се скъпят на ефекти, но правят продукциите си твърде детски. Ще видим през март.
Официален сайт: http://disney.go.com/disneypictures/racetowitchmountain/
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1075417/
(more…)

Тази публикация е разглеждана 10002 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

10.2.2009

Какво ни очаква през 2009 – част І

Filed under: Кино, Музика — clover @ 13:44

Current Mood:Happy emoticon Happy

Какво ни предстои тази година:

20 март – Knowing – съдейки по трейлъра и наличната информация, преводът би трябвало да бъде Предопределеност, Да знаеш (бъдещето) или нещо такова. Историята разказва за основно училище, при основаването на което децата рисуват картини и ги поставят във времева капсула, която ще бъде отворена 50 години по-късно, за да се „запознаят“ тогавашните и сегашните възпитаници на училището. Едно от тези писма попада в малкия Кейлъб Кьостлер. Писмото е изписано с привидно случайна поредица от цифри, но както се досещате „случайности случайно не случават се“. Оказва се, че тази поредица от цифри позволява да се предвиди бъдещето. Бащата на Кейлъб Джон (Никълъс Кейдж) успява да разкрие кода и историята започва. Краят ще видим през март.

Официален сайт: http://www.knowing-themovie.com/

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0448011/

Май – Стартрек ХІ (Startrek XI) – началото на историята. Капитан Кърк, Макой, Спок, всички са там, вършат лудории и започват епичното пътуване, което се простира вече няколко века. За всички фенове на предишните 10 серии и на телевизионните сериали за капитан Арчър, Пикар, Кърк, Сиско, Джейнуей и всички останали капитани на кораби от звездната флота, които се появяват в сериалите и игралните филми.

Официален сайт: http://www.startrekmovie.com/

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0796366/ (more…)

Тази публикация е разглеждана 7177 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

31.7.2008

Чудовищен PR

Filed under: Кино — clover @ 13:18

Чудовищно мина по екраните, после удари света на ДВД. Всички коментари, които чух, бяха изключително разнопосочни. Едни бяха много впечатлени, други бяха крайно разочаровани. Всъщност, за онези от нас, които са гледали Годзила и Проклятието Блеър, филмът не предложи нищо ново. Аз, като виден фен на Проклятието Блеър и човек, изгледал 4-5 пъти Годзила на голям екран, ДВД и после по телевизията, очаквах филма с интерес. И то не заради рекламната кампания, която коментирах по-рано, а по-скоро заради високите очаквания, които имах към него. Когато „тийзър трейлъра“ на филма излезе, подхрани надеждите ми още повече. От друга страна обаче имах едно на ум, защото обикновено подобни събития се превръщат в огромно буууууум, малко пушек и много миризма на изгоряло.

(more…)

Тази публикация е разглеждана 2551 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

20.11.2007

Киното преди всичко

Filed under: Кино — clover @ 18:21

Current Mood:Sad emoticon Sad

Киното е невероятно изкуство. Снощи гледах A Mighty Heart с Анджелина Джоли и Уил Патън (Армагедон, Да изчезнеш за 60 секунди, Пощальонът) – драма за отвлечен в Афганистан американски журналист, разказана през очите на жена му (Джоли), която е бременна и трябва да се справи с всички тревоги в това състояние. Филмът е много силен и потресаващ в директността и неподправеността си. Освен всичко останало, филмът доказва, че не можем да се справим с нещо, което не разбираме и не възприемаме като нормално и разумно поведение – хора зарязват живот, семейство, деца, работа и отдават живота си (буквално) на своята религия. Но не за това пиша.До снощи не бях чувал за този филм. За това пък чух отдавна за Драконовите воини (Dragon Wars). Невероятен сайт – http://dragon-wars.com/ – невероятен трейлър (пак там), голяма промоция. Мненията от хора, които са гледали филма на скрийнър варират от 3 до минус 2 по шестобалната система. Това е средноаритметично, като за ефекти и зрелищност филмът печели 6… мисля коментарът е излишен. Същото се получи и при Трансформърс (Transformers) – тук обаче оценката е четири с два минуса заради малко по-детската насоченост и липсата на претенции към останалата част от аудиторията, както и заради индустрията Трансформърс – коли, самолети и всичко друго, което от години залива пазара, комиксите и цялата мания, която не бива да се пренебрегва ;).

(more…)

Тази публикация е разглеждана 2646 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите