blogHere – блогът на виртуална библиотека Nowhere » 2007 » август


20.8.2007

Say ma’ name – азбучник на българските имена

Filed under: За живота — clover @ 17:12

Current Mood:Flirtatious emoticon Flirtatious

Адвокат Темида БалканскаМного се чудя на българските имена. Не е нещо нечувано да се казваш Робеспиер, Илина или Мадлен (последното е мъжко име!). Скоро четох за китайски родители, които искат да кръстят детето си @. Да, точно така, Кльом-ба :lol:. Е, на китайски звучало като Ат [Æt] (от английски) и напомняло по звучене израза „обичаме те“. Но да се върнем в България. Преди време много се радвах на артистичния псевдоним Любов Френска ;).
Но екипът на БТВ като че ли бие всички рекорди : Ани Салич, Габриела Наплатанова, Генка Шикерова, Дарина Сарелска, Димитър Анестев, Канна Рачева, Иван Бедров, Кристина Баксанова, Миролюба Бенатова, Николай Бареков, Румяна Кинкина, Борис Календеров и на последно (но не по важност) място – Христина Балинска. Все едно са ги избирали по имената. Да сте чували скоро по телевизията Иван Иванов да е направил нещо, или Мария Петрова? Все едно е заложено в хората да се развиват според името. Колкото по-странно е името ти, толкова по-голям шанс имаш да станеш известен. Не това обаче ми е мисълта… Не ми се ще да съм на мястото на тези дечица. В училище от моето скромно презиме успяваха да направят майтапи, представяте ли си си какво е да се казваш Иван Бедров и да ходиш на училище. Тийнейджърите не прощават… А родителите?! Що за извратеняк може да иска да си кръсти детето @?! Не е чак толкова странно, предвид факта, че напоследък започнаха да ги кръщават на всякакви герои от сериали, филми, актьори, комиксови персонажи и на кого ли не. Още нямаме Фокс Мълдър или Майк Скофийлд, но… нищо вече не може да ме учуди.

(more…)

Тази публикация е разглеждана 11768 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

15.8.2007

Slumber Party на Поляна-та*

Filed under: За живота — clover @ 17:12

Current Mood:Angry emoticon Angry

Тази сутрин БТВ ме шокираха с новината, че ромски „вълнения“ обхванали снощи квартал Красна поляна, за втора поредна нощ. Причината била, че се уплашили от „нападения на скинари“, които обаче така и не се появили. В предистория на случилото се те набедили четирима СОТ-аджии, пийващи кротко бира след работа и ги нападнали. Кадрите бяха потресаващи: цигани с колове, ножове, бухалки в ръце тичаха край репортерите, викаха „Ще ги убиеме всички българи!“, размахваха дърветата срещу журналистите и правеха войнствени физиономии. Малко по-късно видели някакъв човечец, който се прибирал посреднощ и, тъй като бил с бръсната глава, хукнали да го гонят и него като „скинар“. За щастие (негово) не го хванали, та помлели няколко коли, колкото да не са се разкарвали напразно.

(more…)

Тази публикация е разглеждана 2513 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

14.8.2007

Лирика и драма

Filed under: За живота, Литература — clover @ 12:19

Current Mood:

ТенискаПисаното творчество винаги е имало способността да разбуни духовете и да накара едни да крещят и дюдюкат с пълни гърла, а други да се прекланят в знак на възхищение и почит. Тази сутрин в прегледа на печата бях приятно изненадан от следната новина: Англичанин заплашен с глоба от 80 лири за това, че носел тениска с грубиянски / обиден надпис. Ето и цялата новина в BBC, можете да видите и Видео репортаж по въпроса. Човекът си ходел кротко с тениска с надпис „Не се ебавайте с мен! Вече няма къде да скрия телата на всички…“ и изведнъж го спрели полицаи и го уведомили, че е заснет с камери за наблюдение. Тениската му била с обиден и груб надпис и повторна поява с нея щяла да доведе до глоба.

(more…)

Тази публикация е разглеждана 6199 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите