blogHere – блогът на виртуална библиотека Nowhere » 2007 » септември


25.9.2007

We don’t need no education!

Filed under: За живота, Литература — clover @ 14:59

Current Mood:Angry emoticon Angry

Не мога да се въздържа! Просто не мога. Господин Евгений Дайнов днес си е позволил един коментар във вестник 24 часа (брой 262 от 25.09.2007 г.) със заглавие „За всеки лев от държавата учителят взема частно още 1“ и подзаглавие „Искат си Бай-Тошовия социализъм, само че с капиталистически заплати. Твърди още, че „Няма обществена симпатия към протестите на учителите – за разлика от положението с природозащитниците… Дори хората да не знаят, те усещат, че има скрита картинка – че на стачкуващите даскали никой не им е виновен, освен те самите.“ Г-н Дайнов твърди, че учителите в България били 2 пъти повече от тези в САЩ (цитирам „на глава ученик“) и Великобритания, например. Минимумът за брой ученици в паралелка в България е 18 души (виж НАРЕДБА № 7 от 29.12.2000 г. за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена, таблица – приложение към чл. 2, ал. 1). Това означава, че минималният брой ученици във Великобритания и САЩ е 36, щом учителите са двойно по-малко. Че в 40 души клас и аз бих взел автомата да гръмна десет-двадесет, да ми оширее малко даскалото (както правят в Щатите, за щастие тук паралелките са по-малки – максимум 26 души – виж Наредба № 7). Дайнов изказва още мнение, че освен учителите, „Никой никъде не оценява сам ефективността от своя си труд… Скандално е те да преподават и после пак те да пишат оценки на учениците си (т.е. да оценяват собствената си ефективност)“. Според него решението е матури, каквито се правели по света, където „учениците полагат изпит, техните работи се запечатват в присъствието на полицай и министерски чиновник и отплуват към национална оценителна комисия, чиито членове никой не знае кои са. Всяка работа се чете от двамина (за завършване на университет – от трима) независимо един от друг и оценката е средната от двете (трите). Това е. Веднага би станало ясно кой учител (училище) е по-добър – учениците му постигат по-добри резултати; и кой не е… По вече конкуренция – по-големи заплати за добрите учители.“ Обърнете внимание на подчертаните пасажи. Не става дума за един-двама души – става дума за мнооого хора, които да проверяват матурите на десетки и стотици хиляди ученици и студенти. Все пак проверяването ще трябва да стане в някакъв разумен срок, а не – от 24 май за Коледа. И на тези хора ще трябва някой да им плаща… А нали няма пари за заплати на учителите – лицемерно е да говориш, че учителите не заслужават по-високи заплати и са много, а да искаш още хора да бъдат назначени, за да довършват работата им.

(more…)

Тази публикация е разглеждана 2921 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

13.9.2007

Личното пространство

Filed under: За живота — clover @ 15:41

Current Mood:Angry emoticon Angry

Вчера се прибирах от работа около 18:30 и имах неблагоразумието да се кача на трамвай 18, за да стигна до руското посолство. Къде ти, някой друг имаше други идеи.

Всичко започна на булевард „Витоша“ на около 50 метра преди пресечката с улица „Алабин“. Стояхме там 10 минути, после с около 5 метра на всяко „зелено“ на светофара закретахме напред. След около 15 минути бяхме взели завоя по Алабин. Точно пред трамвая видях процесия еколози, които защитаваха поредната загубена кауза у нас – вълците, мечките, Странджа, спокойствието по черноморието или… един Бог знае какво… След още 15 минути кретане слязох и продължих в друга посока пеш. Нямаше да ми издържат нервите още дълго, а еколозите явно се готвеха да ходят доста дълго време. Оказа се, че ходели назад.

Уважаеми еколози, природозащитници или както там предпочитате, аз съм с вас! У дома има енергоспестяващи крушки, спестявам вода до мащабите на скъперничество – все пак съм от Добруджа, а там водата е кът. Подписвам всички онлайн и офлайн (в градинката до Парламента) петиции и анкети в подкрепа на Натура 2000, Странджа, защитените видове, опазването на красотата в планините и по Черноморието, в спорове винаги твърдя, че средното количество интелект на Българина е нисичко (и спада!) и е добре да си пазим природните ресурси, за да имаме поне нещичко да носи пари – демек, опитвам се да гледам по-далеч от носа си и Вашия. НО

(more…)

Тази публикация е разглеждана 2826 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

11.9.2007

До Варшава и назад

Filed under: За живота — clover @ 17:13

Преди няколко дни имах удоволствието да посетя Варшава, столицата на Полша. По работа, но въпреки това имах възможност да разгледам и получа много впечатления от този прекрасен град.

Гледка от полета към Варшава.Полетът до там трае около час и половина и, въпреки че сме почти на същата дължина (София – 23° 20′ E, Варшава – 21°00′ Е, но София е в западна България, докато Варшава е в центъра на Полша), Полша е на СЕТ+1, докато ние сме на СЕТ+2. Странно е, защото в 8 часа вече беше тъмно. Летището им се казва Фредерик Шопен. Различно е от Враждебна, нали? Доста трудно е да обясниш на чужденци какво, по дяволите, значи името на летището ни. Но това не е най-странното; можехме да го кръстим Христо Ботев, Георги Раковски или който и да е национален герой, велика личност, Джон Атанасов дори, та да го научат най-накрая всички чужденци, че е българин!… Още по-странно бе, че таксито ни взе около 16 лева (32 злоти всъщност) от летището до центъра за 40 минутно пътуване, а разстоянието, което посочиха домакините, беше около 11 километра (искам да кажа, че ми се видя евтино). Отседнахме в хотел Громада, в центъра на града, точно срещу Полската комисия за финансов надзор. И тук, както вероятно навсякъде, не ни се довериха и трябваше да платим хотела още първата вечер, въпреки че бяхме там за три нощувки.

(more…)

Тази публикация е разглеждана 8388 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите

9.9.2007

Близки срещи от трети вид

Filed under: За живота — clover @ 17:21

Вчера се завърнах от Белград, но това е друга тема. Та вървях си вчера по булевард „Гоце Делчев“, умислен в мои си работи. Беше валяло и заобикалях отдалече локвите, като понякога ми се налагаше да минавам дори през градинките в междублоковото пространство, за да не се налага да плувам. Изведнъж движещият се срещу мен колоездач намали скоростта и попита:
– Извинете, от София ли сте?
– Кажете с какво да Ви помогна – отвърнах, а той се усмихна и отново попита:
– Гласувате ли? – това ме учуди, но съм виждал какво ли не, така че просто реших да отговоря:
– Да.
– Казвам се Мартин Заимов и ще се кандидатирам за кмет – подаде ми и ръка непознатият. Така е, като не гледам новини,… а и мина време откак управляваше Борда… – наоколо няма медии и други подобни щуротии, така че кажете ми какви са проблемите на града, нещата с които да започна, щом стана кмет, защото боклука няма да стане веднага…
Нали съм си сговорчив, обясних му набързо как стоят нещата в Дървеница, метрото, споменах и трафика в центъра. Той благодари и си продължи с колелото по булеварда, за да шокира още хора, както направи с мен.

(more…)

Тази публикация е разглеждана 4896 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите