Warning: Creating default object from empty value in /home/ampibg/public_html/sub_dom/blog4bg/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
 blogHere – блогът на виртуална библиотека Nowhere » Да пуша или да не пуша?


24.8.2009

Да пуша или да не пуша?

Filed under: За живота — clover @ 14:57

Current Mood:Angry emoticon Angry

От първи юни догодина пушачите ще пушат… у дома си, на улицата, както и в домовете на другите, ако тези други нямат нищо против. Прекрасно. През октомври миналата година бях в Любляна, Словения. Градче от около 400 хиляди души, столица на тази прекрасна неБалканска държава. Там тютюнопушенето на обществени места вече бе забранено. Край реката вечерите са хладни, но десетки хора мръзнеха до високи коктейлни маси на улицата, за да пушат. А ние, останалите, се наслаждавахме на комфорта и уюта на ресторантчето, в което бяхме седнали. Утопия…
Уважаеми пушачи, никой от нас, непушачите, няма нищо лично срещу вас. Ако това, че аз не пуша, можеше да ви докара рак, проблеми с белите дробове или сърцето, вероятно бих се чувствал виновен. Но в момента съм силно облекчен. Колко прекрасно ще бъде да стоя в заведение, където след двучасов престой очите ми не започват да сълзят от цигарения дим, където не се налага вентилацията да ме простудява, за да поддържа въздуха що-годе чист и където масата не мирише на кош за боклук заради препълнените пепелници.
Тази сутрин чух един човечец по телевизията – защитаваше правата на пушачите да пушат. ОК, съгласен съм. Но да си го правят вкъщи. И аз може да обичам да мятам дартс, да пукам с чифтето по беззащитни зайчета, да пикая в ъгъла на спалнята вместо в тоалетната и какво ли още не. Но не мога да го правя на публични места. Правя си го вкъщи, в гората или където ми позволят домакините. Защо – защото застрашавам здравето (физически и психически) на останалите. Това е като да карам пил, но в много по-сериозни размери. Децата на пушачите нямат избор. Родителите на пушачите също нямат избор. Гаджетата/съпрузите на пушачите нямат избор. Единствено пушачите имат избор, но предпочитат да заровят глава в пясъка и да кажат „Ми това е наркотик, аз съм пристрастен и не мога да спра! Това е болестно състояние! Ако спра, ще надебелея, ще стана грозна/ен, килограмите ще натоварят сърцето ми!“
Бих могъл да кажа: „Имате право.“ Но няма. Защото нямате. Мой добър приятел пушеше по около 30-35 цигари на ден, стигал е и до две кутии. Синьо Victory. Димеше повече от Кремиковци. Един ден просто спря. Не зная дали е използвал медикаменти или нещо друго, но просто спря. Заслужава възхищение. Защото, дори когато използваш чужда помощ под каквато и да е форма, 2/3 от усилието идва от твоята собствена воля и желание и 1/3 – отвън.
Ние обичаме свободата, бунта, различното. Но докато преди време пушенето е било признак на свобода, бунтарство и е правело едни различни от други, днес е само лош навик, да не говорим, че са доказани канцерогенните свойства на цигарения дим, негативния ефект при бременност, кърмене, както и сърдечните проблеми, предизвикани от него. Пушенето убива не е слоган на антиглобалистите и хората, в чиито глави от много конспирации няма място за текст на песен. Пушенето убива. Не веднага, затова си затваряме очите. И не изведнъж, затова се примиряваме. Не забравяйте, че с вас пушат децата ви, родителите ви, най-близките ви хора. Помислете си, че убивате тях, ако не ви е грижа за собственото ви здраве!
Споменатият човек сутринта сподели, че пушачите са малцинство и не бива да се накърняват правата им на такова, както и конституционното право на свобода на придвижване. ОК. Първо, пушачите не са малцинство. Има много дефиниции за малцинство и ако пушачите са малцинство и следва да получават специално внимание, то това важи за хората, които слушат Acid jazz, онези, които изповядват почит към Тангра, талантливите фолк-певици и какви ли още не малобройни групи хора на границата на съществуването. Второ: пушачите са доста сериозна група от обществото, която бавно и устойчиво се самоубива, влачейки със себе си против волята им огромен брой непушачи. ако например половин милион души започнат всяка сутрин да сипват минимална доза арсеник в млякото на децата си или в това на най-близките си – това ще бъде предумишлено убийство. Когато майки тровят децата си с цигари или – още по-зле – непознати тровят децата ви с цигарен дим – това е общоприета практика… Второ, или трето за онези, които следят мисълта ми, естествено право на всяко живо същество, гарантирано и от основните закони и конституцията, е да предпазва физическото си съществуване, да има достъп до чиста питейна вода и всякакви други обществени услуги, които гарантират оцеляването ни. Ако някой ме трови с цигарен дим с години, а накрая аз му тегля ножа, това трябва да бъде убийство при неизбежна отбрана и самозащита (добре де, псувайте, приятели юристи, нямам представа какъв е точния термин, а и няма значение). Пушачите накърняват правото ми на достъп до чист въздух. А аз – обикновен непушач – не накърнявам никое от техните права. Могат да си пушат колкото искат, но у дома, както и по улицата. Някъде, където аз имам избор и възможност да не бъда.
И докато сме на тази тема, помислете върху следното: пушач, който изпушва средно по 10 цигари на ден по време на работа и това упражнение – да събере колеги-пушачи, да изкачи стълбите до терасата / да слезе пред офиса, да изпуши цигарата си, да я загаси и да се върне до работното си място – му отнема около 5 минути, всъщност икономисва около 50 минути от работното време. На мен никой не ми ги дава тези 50 минути като почивка, нали? Но ако на интервюто питат „пушач ли сте?“ и откажат работа на пушач, вероятно това ще бъде дискриминация (на малцинствата?! – защо не!). Така че – никакво пушене след юни догодина!

Тази публикация е разглеждана 6973 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите6 коментара »

 1. Това би трябвало да е написано от непушач.
  А сега е време някой да попита автора, дали той не си пали цигарка, въпреки, че тук демонстрира недоумение: „Абе ей, пушачите, как си позволявате да ми задимявате бирата в кръчмата?“
  Кой колко и с какво качество може да си върши работата е въпрос на лична ефективност. И като седиш 8 часа пред монитора без да помръднеш, като в 90% от времето си във Фейсбук, да не би да си свършил повече от 50-минутния пушач?
  Следващият път като те видя да посягаш към цигарата ми … ще ти направя онова, което ти направих в неделя след киното :lol:

  Comment by Тинчето — 24.8.2009 @ 19:56

 2. Тинче, права си за едно: авторът пали понякога. Но се срамува от това. И ако бъде помолен, никога не би го правил в присъствието на непушачи. А лична ефективност… нея не я коментирам. Обърнах внимание, че пушач и непушач с еднаква ефективност имат много различно работно време. 90% от времето съм във ФБ? Ми той бука и в къщи си стои отворен, ама нито го чета, нито публикувам. Пък и кой ненормалник може да стои 8 часа пред монитора нон стоп. ТО е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да правиш и нещо друго. Но не си разбрала основната ми мисъл – пушачите убиват и хората около себе си. Но това можем да го обсъдим на по бира с цигарка ;-)
  А като те слушам така, май честичко ще посягам към цигарата ти :cool: !

  Comment by clover — 25.8.2009 @ 9:22

 3. След,Като прочетох това най-отгоре и ми изникна една идеа в главата :idea: При положение,че Цигарения дим и пушек,както иска да го нарича му пречи адски много и докато яде и адски много го трови докато си ходи по улиците,аз му предлагам да Спре да кара кола(ако кара),защото трови себе си и останалите при положение че може да стигне до магазина без кола(примерно).Дано ми разбира мисалта.Въпреки че съм пушач съм съгласен с някои от нещата че никой не ми е длъжен да ми диша пушека.ОК.Живеем в демократична държава и всеки има право на глас :grin: Дано Спре да излиза и с колата си по пътя на ВЕЛИКАТА логика.
  Мерси за Вниманието ;-)

  Comment by NvR — 15.11.2009 @ 20:46

 4. :!: вчера ме нарекоха претенциозна,защото помолих любезно няколко човека да не пушат в кафене,на масите в което има табелки да не се пуши,и без аспирация.Препоръчаха ми- нелюбезно- да излеза навън,щом ми става лошо от цигарен дим.Имаше и няколко деца от 3 до 7 години,вкл.и тяхното,но то било свикнало…В съседното помещение деца на същата възраст имаха тренировка и през няколко минути претичваха до тоалетна.Питам се ,щом не им идва отвътре да се съобразяват със здравето и желанието на децата и околните,щом забранителните табели нищо не им говорят,щом барманката не взема страна по понятни причини,не е ли задължително да се закрие такова кафене в спортен комплекс,зашото става дума за фоайето пред залата за художествена гимнастика на Славия

  Comment by ваня — 18.11.2009 @ 14:43

 5. @NvR:
  Прав си. Шофирам само по необходимост, не съм ходил с кола на работа от месеци. Рядко карам из града, обикновено когато имам багаж или трябва да возя още поне двама души. И аз не разбирам семействата, в които всеки отива до офиса си в центъра със собствената си кола и паркира по тротоарите. И както посочих в предишни публикации – автомобилът ми е на газ. Прав си за мръсотията. Прав си за замърсяването на въздуха. Но от смога можем да избягаме – на село или където и да е. От пушачите край себе си – в заведенията, в офиса, у дома – не можем. Правителствата правят много за намаляване на парниковите газове. Затова трябва да направят нещо и за непушачите.
  @ваня:
  Родителите са първата защита на децата от света. Ако те не ръзбират важността на мисията си, никой не може да направи нищо. Освен това е странно как може тоалетната да не е например в съблекалните, а в кафенето… Барманката не взема страна поради понятните причини, че за нея парите на пушачите и непушачите са еднакви; и не иска да си проси боя (не забравяй, че сме в България, все пак). А що се отнася до здравето, имаме право да сме претенциозни. Поне от догодина барманите и сервитьорите няма да имат извинение, като наричат дадена маса „маса за пушачи“, защото на нея са седнали пушачи. Не зная дали ще се справим с прилагането на забраната, но щом Европа може, значи и ние (би трябвало да) можем!

  Comment by clover — 2.12.2009 @ 18:30

 6. „Ако те не рЪзбират важността на мисията си…“
  Имаше една българска песен, в която се пееше:“луд съм, изумявам, щом те видя, от любов изгарям….“ на Тоника СВ
  Концентрирай се върху първата част!

  Поздрави,
  Тинчето
  Археоправописен Динозавър
  на изчезване

  Comment by Тинчето — 12.7.2010 @ 22:42

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment