Warning: Creating default object from empty value in /home/ampibg/public_html/sub_dom/blog4bg/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
 blogHere – блогът на виртуална библиотека Nowhere » Какво ни донесе 2009-а година


2.3.2010

Какво ни донесе 2009-а година

Filed under: Кино, Музика — clover @ 16:48

Watchmen 2009Knowing – за съжаление филмът се оказа голямо разочарование. Въпреки доброто начало и впечатляващите ефекти, решенията Deus Ex Machina не струват. Много харесвам Никълъс Кейдж, както и историите за извънземни, края на света и т.н. обаче в този случай прекрасната идея е опропастена типично по холивудски.
Цялото кино ревю на Knowing вижте тук

Стартрек ХІ (Startrek) – J. J. Abrams сътвори поредното си визуално пиршество. Началото на историята в недалечното бъдеще, Джеймс Тайбириъс Кърк прави първите си стъпки в звездната флота, среща се със Спок, Скоти, Чеков, Сулу, трупа опит, екипаж, стреля и се бие с лошите и поставя съвсем ново начало на историята в Стартрек вселената. Пътуването във времето, което среща възрастния Спок с младежа Спок, изправя приятелството между хора и вулканци пред изпитание, среща двата народа с неочакван враг и дава възможност за безброй посоки на развитие на историята оттук нататък. Изненадващ номер от страна на сценаристите, които току виж в следващия епизод обявят, че капитан Пикар въобще не се е раждал, ференгите и ромуланците са първи приятели с хората, а боргите са миролюбива раса, посветила се на развитие на технологиите и подобряване на условията на живот в собствената си галактика. Въобще започна една малка културна каша и през 2011, когато се очаква следващия филм от поредицата, вероятно ще бъдем (не)приятно изненадани какво ще се случи.

Депеш Мод / Depeche Mode не се състоя. Чуха се какви ли не слухове, оправданията бяха безброй ефемизми за проблем с наркотиците, а нов концерт в София не е насрочен. За съжаление се оказахме един от осемте града (Атина, Истанбул, Букурещ, София, Белград, Варшава, Рига и Вилнюс), които отпаднаха от европейското турне и концертите не бяха насрочени отново. Гледайки списъка с градовете, мисля, че ДМ съжаляват единствено за Варшава и Истанбул…

Терминатор Спасение (Terminator Salvation) за щастие запази нивото на първите два филма и надскочи третия. Без Шварценегер и с Крисчън Бейл и Сам Уъртингтън в главните роли, филмът разказва заплетената история на затворник, осъден на смърт и превърнат в първия хибрид между човек и машина, различен терминатор, запазил човешките си емоции, слабости и способността да греши.
Цялото кино ревю на Терминатор Спасение / Terminator Salvation вижте тук

Шерлок Холмс / Sherlock Holmes – страхотен тандем правят Дойл и Ричи. В комбинация с тандема между Дауни младши и Лоу правят страхотен екшън – неземни случки и приключения, които, съвсем в стила на сър Артър Конан Дойл, намират своето съвсем земно обяснение. Има, разбира се и фатална жена, фатален противник и в края се заформи задължително продължение на филма, което лично мен ме прави много щастлив. Силният, суров Холмс, който разчита на грубата сила колкото и на ума си, но едновременно с това свири на цигулка (колкото може) е образа, който винаги е съществувал в ума ми и Гай Ричи го е описал перфектно. Уотсън също е запомнящ се герой, който допълва Холмс, без да е безличен и да се губи зад него. Филмът е пълен с приключения, изненади и обрати, без героите да са съвсем черно-бели, както в повечето останали екшъни от последните години.

AC/DC – след рок-влака до Белград миналата година, през 2010 ще видим DC и на собствена земя. DC не е алюзия с Държавна сигурност, макар повечето фенове на бандата да са на възраст, в която перфектно помнят времената, когато ДС беше нещо повече от призрак, с кого плашат всички политици, повече от папки с документи, използвани за шантаж. Вече се сдобих с билети за концерта, смятам, че шоуто ще си заслужава всичките години чакане. Можем единствено да се надяваме на хубаво време.

Watchmen – Пазителите се оказаха група застаряващи и заплашени от изтребление възрастни хора ;) Филмът обаче е добър, защото антиутопичния свят, в който се развива действието и съвсем обикновените супер герои (знам, че звучи като оксиморон, но са си такива) му придават дълбочина и усещане за реализъм. Те кървят, страдат, дори умират. А единствения герой с наистина свръхестествени способности, се оказа неспособен на обикновени човешки емоции, самотен и предаден. И щастливия край въобще не е щастлив, както подобава на подобен филм. Затова си струва да го гледате повече от веднъж – всеки път ще откривате силата на човешките слабости и страха от това да си бил герои и да изгубиш способността да помагаш на света.
Цялото кино ревю на Пазителите / Watchmen вижте тук

Crank: High Voltage – на фона на Knowing е направо като кино класика, но иначе филмът е поредното доказателство, че продълженията в Холивуд обикновено са крайно бозави, с неистово желание да източим и последния цент от джоба на феновете на съответния актьор. Отново разочарование, за съжалени Джейсън Стейтъм е сред любимите ми актьори и не бива да се забърква в подобни кажи, за да запази доброто си име – все пак не говорим за Крис Рок или Лесли Нилсен, по дяволите!

Х-Men Origins: Wolverine – ето едно продължение, което си струваше! Всъщност в случая използвам продължение само в хронологичен план, защото логически Х-Men Origins: Wolverine предшества излезлите до сега филми от поредицата Х-Men. Имаме си нови герои, екшън, мистерия и обяснения, които липсваха във филмите до сега. Въобще историята за Х-Men се развива в правилната насока – историята върви без да омръзва с едни и същи персонажи, без да досажда със същите клишета. Дано следващите филми (ще има, ами, как иначе?!) да запазят нивото и да предложат приятно забавление.
Цялото кино ревю на Х-Men Origins: Wolverine вижте тук

Angels & Demons – Рон Хауърд в стихията си. Помагат Юън Макгрегър и Том Ханкс. Добра дружина е събрал, за щастие актьорската игра крепи на съшития с бели конци на места сюжет. Много обичам филмите на религиозно-мистична тематика, но понякога отиват твърде далеч в опитите си да бъдат мистични и да забъркат възможно най-много слухове за църквата, тайни общества, легенди за страстта и какво ли още не във взривоопасна смес, която вдъхва всичко друго, но не и доверие!
Цялото кино ревю на Angels & Demons вижте тук

Land of The Lost – голямо разочарование, за мое огромно съжаление. Надявах се филма да е хубав, но той не можа да се откъсне от орбитата на глуповата фантастична комедия.

GI Joe също се оказа поредната пукотевица без капка смисъл. Този филм и на IMAX 3D не би се представил добре…

Green Day – 21st Century Breakdown – смея да твърдя най-зрялото творение на групата до момента. От бавни и баладични мелодии до якия рок „както-само-ние-си-знаем“, Green Day правят един прекрасен албум, поредната перла в дискографията им.
Цялото аудио ревю на албума на Green Day 21st Century Breakdown вижте тук

Много други неща се случиха през 2009-а и за съжаление не мога да обхвана всичко, но ако сте си харесали поне един филм от гореизброените и сте чули албема на Green day – Мисията ми е изпълнена!

Статии – > история на тази Какво ни очаква през 2009 – част ІІ / Какво ни очаква през 2009 – част І

Тази публикация е разглеждана 3122 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментаритеНяма коментари »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment