Warning: Creating default object from empty value in /home/ampibg/public_html/sub_dom/blog4bg/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
 blogHere – блогът на виртуална библиотека Nowhere » Сърдитко Петко


23.8.2010

Сърдитко Петко

Filed under: За живота — clover @ 16:42

Current Mood:Alarmed emoticon Alarmed & Angry emoticon Angry

рушаща се къща в КоприщицаНие сме един ***** народ. Включително пишещият това, разбира се. Все се сърдим на някого – на скулптура Давид Черни, показал нашата Родина като тоалетна с клекало. На сценаристите на филмите, в които българите сме лошите. На македонците, че искали да ни откраднат историята. На турците, че 500 години сме били част от Османската империя (По-добре е да се сърдим на Кралицата, щото е можела да ни направи част от Британската империя, или на Испанските монарси, че не сме били част от техните колонии… или на цар Иван Александър, или пък наследниците му Иван Шишман и Иван Срацимир… или на хората, предали царството и виновни за падане на столицата). На гърците, че били големи шовинисти и преди нас се намъкнали в НАТО и Европейския съюз, че били мързеливи и не им се бачкало. На собствените си избраници, че не ни управляват както трябва. На човек, срещнат на улицата, защото има по-хубава кола/жена/къща/работа от нас. На дупките по пътищата, че ги има въпреки нашите плащания към хазната. На съдбата, че не сме се родили по- на запад. На съседа, че си изхвърля трохите в терасата ни. На оня малоумник, дето е паркирал на нашето място, въпреки че по никакъв начин не можем да докажем, че това е нашето място, освен със сила (и ще му изпуснем/пукнем гумите в зависимост от настроението си днес, ей така, за назидание!). На другия малоумник, дето форсира мотора си посред нощ под прозорците. На малоумниците в националния отбор по футбол / баскетбол / волейбол (попълнете произволен спорт освен художествена гимнастика и шах) и техния малоумен треньор.
Шибан народ сме. Това не е гаф. Не е обида. Даже е understatement, за ония от вас, които ме разбират. Останалите вероятно вече са ми сърдити… Уикипедия казва, че „… Съществуват противоречия и различни гледни точки при дефиницията на нация. Едно от възможните определения е хора с общо минало, култура, език, общ национален пазар, единна териториална обособеност и единно самосъзнание…“ При нас последното липсва. Нямаме общо самосъзнание. Защото сме сърдити едни на други и „със сигурност не сме като другите простаци“. Обаче сме.
Срам ги било пишещите в интернет хора, че министър без портфейл Божидар Димитров ни нарекъл „шибан народ“. Един даже попита реторично: „Ако на министрите и образованите хора не могат да им се вземат за чиста монета изказванията/не стоят зад думите си, как очава да достигнем някога нелъжещите хора от едно време?“ (Извън контекста ще си позволя да кажа, че за чиста монета не бива да се приемат дори собствените ви мисли, докато не ги подкрепите с факти. Спомнете си Галилей, Айнщайн и още кой ли не: част от теориите им са само теории и до днес, макар и гениални) Защо, приятели се срамите да се наречете Българи?
Първо, очевидно (или по-точно казано: ясно за слуха от записа) е, че Божидар Димитров има предвид група археолози, които били на противното мнение и със завист към колегата си-откривател оспорвали откритието на част от мощите на св. Йоан Кръстител в Созопол. Ама кой ти слуша?!
Второ, дори да го е казал към всички, той също има право да изразява мнение. Ако сте се обидили, можете да го съдите за клевета. Ами аз всеки ден наричам поне по един политик (а и разни други хора – обикновено служители на държавата или някои монополи) „шибаняк“, „мръсен крадльо“ или „некадърник“, пък никой още не ме е съдил.
Трето, ако нямате никакви съмнения, че сте част от един шибан народ, защо се обиждате?! Човек не би трябвало да се обижда от нещо, което със сигурност не е. Мен ако някой ме нарече педераст, ще си изпроси крива усмивка и покана да изпрати жена си, за да му докажа, че не съм (или съм поне бисексуален в случая)… Но няма да му се обидя. За какво да се обиждам от нещо, което не съм.
Трето (или за онези, които следят – четвърто), смятате ли, че погледнати отвън, най-общо (като маса от хора, народ или както щеш) изглеждаме готини? Най-нисък стандарт в Европа, най-ниски доходи и праг на бедността, огромно ниво на корупция, маргинализация на голяма част от малцинствата, огромна, неовладяема и безнаказана организирана престъпност, пълна чалгизация на всички – ми шибан народ сме си. И тази „шибаност“ ще започне да се променя чак когато проумеем, повярваме и се примирим, че сме шибани. Това ще бъде кота нула. Оттам ще можем само да вървим нагоре. А до тогава:
Шибан ден от шибания автор!

Тази публикация е разглеждана 8869 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментарите4 коментара »

 1. стига с това плюене по народа. Ако ти самия си си добър и съседа ще е добър с теб. но понеже си сърдитко петко и народа ти е крив.Все едно този народ е нещо отделно от тебе , а ти елитарно раздаваш оценки. Стига де…Истината е,че
  българите в момента са силно депресирани, а по- добре да бяха сърдити защото със сръднята идва и гнева и може нещо да се случи, а в депресия и безразличие нищо не се случва.

  Comment by вила — 23.8.2010 @ 19:28

 2. Както може би ще забележиш от написаното, аз не плюя по народа :oops:. Само цитирам. Чудя се защо толкова много се обиждаме от подобни квалификации:?:. И виждам някои факти, които говорят в тази насока. Никакви оценки не раздавам. Ето ти оценките, а те са от преди много години… :idea:
  http://www.slovo.bg/old/prs/nesmenar.htm
  http://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%98%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BA
  Така сме от 150 години, че кой знае – може и повече да са. Народът сам плюе на себе си. И не, аз не съм нещо отделно – аз приемам това определение за себе си, защото съм част от този народ. Искам народът да приеме истината за себе си, каквато и да е тя. Да я приеме, да заживее с нея и да започне на чисто.
  А може би ти живееш в държава, за което горното описание не е вярно? Стой си там, аз не бих се връщал…

  Comment by clover — 24.8.2010 @ 9:54

 3. „Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса.
  Горко на народ, който приветства побойника като герои и смята блестящия завоевател за щедър.
  Горко на народ, който насън презира някоя страст, а наяве и робува.
  Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника.
  Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието.
  Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари.
  Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката.
  Горко на народ, разделен на части, всяка от които си въобразява, че е народ.“

  Джубран Халил Джубран (1883-1931)

  Comment by alex — 24.8.2010 @ 11:32

 4. @ вила
  Ех, вила-мотовила, нищо не си разбрала от шибаните терзания на шибания автор.
  Нито изказа в първо лице, множествено число, нито думите: „Ние сме един ***** народ. Включително пишещият това, разбира се.“ са дали яснота за позицията на пишещия. Явно депресираните хора ще продължат да са депресирани, щото нищо не се случвало (пък дори и къщата им да гори) и ще има да си чакат някой да им го случи.
  Поздрави (шибани),

  Comment by Тинчето — 24.8.2010 @ 13:45

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment