Warning: Creating default object from empty value in /home/ampibg/public_html/sub_dom/blog4bg/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
 blogHere – блогът на виртуална библиотека Nowhere » Say ma’ name – азбучник на българските имена


20.8.2007

Say ma’ name – азбучник на българските имена

Filed under: За живота — clover @ 17:12

Current Mood:Flirtatious emoticon Flirtatious

Адвокат Темида БалканскаМного се чудя на българските имена. Не е нещо нечувано да се казваш Робеспиер, Илина или Мадлен (последното е мъжко име!). Скоро четох за китайски родители, които искат да кръстят детето си @. Да, точно така, Кльом-ба :lol:. Е, на китайски звучало като Ат [Æt] (от английски) и напомняло по звучене израза „обичаме те“. Но да се върнем в България. Преди време много се радвах на артистичния псевдоним Любов Френска ;).
Но екипът на БТВ като че ли бие всички рекорди : Ани Салич, Габриела Наплатанова, Генка Шикерова, Дарина Сарелска, Димитър Анестев, Канна Рачева, Иван Бедров, Кристина Баксанова, Миролюба Бенатова, Николай Бареков, Румяна Кинкина, Борис Календеров и на последно (но не по важност) място – Христина Балинска. Все едно са ги избирали по имената. Да сте чували скоро по телевизията Иван Иванов да е направил нещо, или Мария Петрова? Все едно е заложено в хората да се развиват според името. Колкото по-странно е името ти, толкова по-голям шанс имаш да станеш известен. Не това обаче ми е мисълта… Не ми се ще да съм на мястото на тези дечица. В училище от моето скромно презиме успяваха да направят майтапи, представяте ли си си какво е да се казваш Иван Бедров и да ходиш на училище. Тийнейджърите не прощават… А родителите?! Що за извратеняк може да иска да си кръсти детето @?! Не е чак толкова странно, предвид факта, че напоследък започнаха да ги кръщават на всякакви герои от сериали, филми, актьори, комиксови персонажи и на кого ли не. Още нямаме Фокс Мълдър или Майк Скофийлд, но… нищо вече не може да ме учуди.

Имаше времена, когато бяхме в зората на сапунките и хората се избиваха да си кръщават децата Есмералда, Октавио, че даже и Дивата Роза. Рекордьори в това отношение са „Далас“ и „Дързост и Красота“. Що ДжейАр-овци, Памели и Сю-Алън-ки са се разминали на косъм с незавидната съдба да се опитват да скрият името си в училище. Резил голям.
Да не говорим за манията по футболисти. Ако основният инициатор в предния случай бяха майките, то тук са бащите. Как да не си кръстиш сина Роналдиньо Гигов, да стане голям футболист?! Или Бекъм Стоянов (нищо, че това е фамилно име). Или Георги (Гого) Н’гого примерно… Ами Даниел Етоо и брат му Стефан Еоньо? Въобще бедна ти е фантастиката.

Затова предлагам да се забрани да се използват имена от сериали. Никакви Майкъл, Изаура, Леонсио, Леонардо, Сара-Лин или Елиза. Същото важи и за приказките. Представяте ли си каква съдба е отредена на Пепеляшка Кирилова, например? Ами нещо от рода на Сандокан Ножаров? Даже на предмети си кръщаваха децата – Лимонка, Тоалетка,… УЖАС! И футболисти също! Болните амбиции на майките и на бащите не могат да започват още при избора на име за детето, дори преди да се е родило!
Никакви такива. При комунизма имаше именници и по тях всеки си избираше име. Или още по-лесният вариант – да се кръщават на баба или на дядо и готово. Как така на запад има Джон Рос Младши, Питър Грей Трети и т.н.? Традициите са нещо прекрасно. И трябва всеки да може да си сменя името дори преди осемнадесетата годишнина. Това от своя страна може да доведе до интересни неща, като например тийнейджъри да се кръщават Тупак Шакеров, ЕминЕМо Димитров, ТибърлАндрей, РУминьо Петков… Но такива са отговорностите, които трябва да поемем със свободата :cool: . Призовавам всички бъдещи родители да помислят за името на бъдещото си отроче. Интересните имена са интересни, докато не са твои. Нали си спомняте вица, в който Иван Лайн*ров пристига в милицията (далечната 1982 година е) и иска да си смени името. След дълги увещавания и разрешение „от най-високо място“ милиционерът го пита: „Добре де, разрешиха ти, казвай новото име да пиша във формуляра!“, а Иван отвръща: „Гълъбин Лайнаров! Винаги съм го мразил това име Иван.“…

Бачко Празников

Тази публикация е разглеждана 11636 пъти.

! Уведомете ни за тази публикация или коментаритеНяма коментари »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment